20 Μαΐου 2022
Στην #GNISIO όταν σχεδιάζουμε μία κουζίνα βασικό μας μέλημα είναι να αποτελεί ασφαλή χώρο για όλη την οικογένεια και κυρίως για τα μικρά παιδιά.
Γι’ αυτό προσέχουμε:
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην τοποθετούμε τον φούρνο και τις εστίες σε σημεία "περάσματα", όπως για παράδειγμα στην είσοδο ή δίπλα από την πόρτα της κουζίνας. Χερούλια από μαγειρικά σκεύη που περισσεύουν από την επιφάνεια της κουζίνας, μπορούν εύκολα να παρασυρθούν από τα παιδιά που τρέχουν παίζοντας.
Προσέχουμε επίσης να μην αφήνουμε αντικείμενα στις άκρες των πάγκων γιατί τα παιδιά τεντώνονται προσπαθώντας να φτάσουν και να τραβήξουν αντικείμενα χωρίς να έχουν οπτική επαφή με την επιφάνεια του πάγκου, ειδικά έως την ηλικία των 5 ετών που το ύψος τους είναι μικρότερο από αυτό του πάγκου.
Ο φωτισμός του επίπλου της κουζίνας, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι εύκολα προσβάσιμος από τα παιδιά που κάθονται στον πάγκο ή χρησιμοποιούν την κουζίνα. Πολλές φορές η άγνοια τα φέρνει κοντά σε σημεία ηλεκτρολογικών συνδέσεων, γι' αυτό ο φωτισμός πρέπει να είναι χαμηλής τάσης, μετασχηματισμένος αυστηρά έως 24 Volt, για να αποφύγουμε πιθανότητα ηλεκτροπληξίας.
Αποφεύγουμε τα αιχμηρά πόμολα με έντονες γωνίες και επιλέγουμε πόμολα με στρογγυλά ή οβάλ τελειώματα. Με μηχανισμούς λειτουργίας soft close (λειτουργία ομαλού κλεισίματος) αποφεύγουμε να πιαστούν τα δαχτυλάκια των παιδιών στο κλείσιμο του συρταριού ή του ντουλαπιού.
Τέλος, βιτρίνες ή γυάλινα πορτάκια και επιφάνειες που είναι τοποθετημένα χαμηλά, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρούς τραυματισμούς.